Skip navigation MENU

Product- en procesverbetering De Marne’s mosterd

Hofleverancier De Marne Mosterd wil haar productieproces optimaliseren en verduurzamen. Een tweede doelstelling is om de producten verder te verbeteren. Om dat te realiseren, riep het bedrijf de hulp en expertise van AKOS in.

Over De Marne Mosterd

De Marne Mosterd is marktleider in mosterd. Al sinds 1895 staat de Nederlandse mosterdfabriek bekend om haar kwaliteit en rijke smaak. De producten van De Marne zijn over de hele wereld te vinden, maar het hoofdkantoor staat nog steeds in Groningen. Om de gewenste verbeteringen door te voeren, bekeek AKOS het volledige proces op het gebied van:

  • waterbesparing;
  • energieterugwinning;
  • efficiëntere productie;
  • productoptimalisatie door thermische behandeling voor een langere houdbaarheid en constantere smaakbeleving.

Optimalisatie van watergebruik in het productieproces

Waterverbruik is vaak een onderbelicht aspect in het productieproces. Water wordt steeds duurder én het wordt in veel productieprocessen in enorme hoeveelheden gebruikt. Het gaat zowel om proceswater voor de producten zelf, als om koelwater voor de machines en processen. Een verbruik van 500 liter koelwater per uur is bijvoorbeeld niets bijzonders. Voor volcontinu productiebedrijven lopen de hoeveelheden al snel op tot ruim 4 miljoen liter per jaar. Dit water moet niet alleen worden ingekocht, maar ook worden geloosd of gezuiverd.

AKOS heeft voor De Marne een manier bedacht om koelwater te hergebruiken. Het verwarmde koelwater wordt uit de machines en processen teruggewonnen en ingezet om te reinigen, als warm proceswater wat tijd- en energiebesparing oplevert bij het verwarmen van producten, en voor ruimteverwarming in de koude wintermaanden. Een mooi voorbeeld van verduurzaming van productieprocessen!

Langere houdbaarheid en betere smaakbeleving

De Marne wil graag dat de mosterd langer houdbaar is en een constantere smaakbeleving heeft. Er is daarom gekozen voor een thermische unit om de aanwezige enzymen in de mosterd te inactiveren. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid en betere smaakbeleving. Het HTST-principe (High Temperature, Short Time) wordt gebruikt om het product zo zacht mogelijk te behandelen. De thermische unit is uitgevoerd om alle mosterdsoorten te maken, van gladde tot hele grove mosterd, met zo minimaal mogelijk beschadigingen van de integriteit en structuur van het product.

De samenwerking tussen De Marne Mosterd en AKOS verloopt voorspoedig. De belangrijkste samenwerkingsvoordelen voor beide partijen zijn meer efficiency, hogere winstgevendheid en kennisdeling. Door van elkaar te leren, komen beide bedrijven op een hoger niveau. Zo ontstaat een waardevol partnership voor jaren!

Wilt u ook uw product of proces verbeteren? Bent u net als De Marne Mosterd op zoek naar een langdurig partnerschap? Neem dan contact met ons en wij vertellen u graag wat AKOS voor u kan betekenen.

Referenties