Skip navigation MENU

18-03-2018

AKOS breidt uit met Management Search & Interim Management

Werktuigbouwkundig ingenieursbureau AKOS lanceert op 21 maart haar nieuwe label ATMG voor Management Search & Interim Management. ATMG is gespecialiseerd in de invulling van structurele en interim managementfuncties binnen de techniek en industrie. De uitbreiding met een nieuw label is het resultaat van jarenlang ondernemen en innoveren.

Het begon allemaal in 1969 met de oprichting van Advies & KOnstructiebureau Schippers (oftewel AKOS) dat machines, apparaten en productielijnen ontwierp en technische projecten begeleidde binnen de industrie. In 2005 ging het bedrijf een samenwerking aan met het werving- en selectiebureau Eastec, opgericht door huidige eigenaar Ben van Vuuren. Eastec voorzag haar relaties in tijdelijke en permanente behoeftes aan hoog opgeleid technisch personeel. Van Vuuren: “Nadat ik voor diverse bureaus had gewerkt die primair financieel gedreven waren, wilde ik gaan voor de kwaliteit en de mens centraal stellen. Ik richtte mij op werving & selectie van hoogopgeleide technici voor de maakindustrie. Mensen die vanuit de inhoud gedreven met hun werk bezig zijn.”

Innovatie in crisistijd

De twee bedrijven waren complementair aan elkaar en AKOS had een goede naam binnen de industrie. Samen konden AKOS en Eastec zowel in de tijdelijke als de permante behoefte aan technische kennis en capaciteit bij klanten voorzien. Eastec voorzag AKOS tegelijk van nieuwe engineers. De samenwerking ging goed, tot in 2009 de crisis losbarstte. AKOS had veel mensen in vaste dienst, waar geen projecten meer voor waren. Eastec werd minder geraakt door de crisis door de diversiteit aan klanten en het blijvende tekort aan hoogopgeleid technisch personeel. Van Vuuren zag kansen voor de groep ervaren en deskundige techneuten die AKOS in huis had en besloot het volledige bedrijf met 60 man in vaste dienst over te nemen. “Het was een spannende, leerzame periode. Met vallen en opstaan en vele slapeloze nachten hebben we de twee bedrijfsculturen geleidelijk in elkaar gevlochten: die van het vooral technisch georiënteerde ingenieursbureau en van het meer markt- en mensgerichte werving & selectiebureau. We hoefden gelukkig niemand te ontslaan.”

De samensmelting van de twee bedrijven resulteerde uiteindelijk in een flexibele totaaloplossing voor de levering van technisch hoogwaardige kennis en capaciteit. Binnen het nieuwe bedrijf, dat de naam AKOS behield, werden vier diensten gedefinieerd: engineering & development, projectmanagement, analyses & simulations en recruitment. ,,Dit zijn de pijlers onder onze dienstverlening, met als doel opdrachtgevers vanuit het ‘one-stop-shop’- principe zo breed mogelijk te kunnen ondersteunen. We werken voor complexe bedrijven die je goed moet leren kennen om ze optimaal te kunnen bedienen. Deze formule draagt daar sterk aan bij en leidt tot langdurige, intensieve samenwerkingsverbanden.”

Eén van de eerste stappen na de fusie was het aannemen van een HR-manager om het personeelsbeleid te professionaliseren en het mensgerichte karakter van Eastec te verwerken in de bedrijfscultuur van AKOS. Zo werd er sterk ingezet op de ontwikkeling van de medewerkers en werden de arbeidsvoorwaarden geflexibiliseerd. De medewerker-tevredenheid schoot omhoog en het personeelsverloop omlaag, wat in een arbeidsmarkt met structurele tekorten aan technisch personeel natuurlijk van groot belang is.”

Mensen in hun kracht zetten

Wouter van Ree (34), die één jaar voor de fusie bij Eastec kwam werken, kreeg ruimschoots de kans om bij het bedrijf zijn creativiteit en ondernemersgeest te ontplooien. Hij begon als consultant en ontwikkelde zich via teamleider en businessunit manager uiteindelijk tot directeur. Van Vuuren kan zich nu na jaren hard werken beperken tot de ontwikkeling van strategie en beleid en heeft meer tijd voor zijn gezin.

Van Ree ziet naast het ‘one stop shop’-principe het centraal stellen van de mens als belangrijke succesfactor voor de groei, die sinds 2015 duidelijk is ingezet. ,,Door goed te luisteren naar je klanten én de medewerkers en daar het beleid op af te stemmen kun je als organisatie heel innovatief en succesvol zijn.”
Door deze filosofie zijn er jarenlange klantrelaties ontstaan met gerenommeerde organisaties uit de maakindustrie. “Klanten vertrouwen ons en weten dat we altijd gaan voor kwaliteit. Door lang samen te werken ontstaat een partnership waardoor wij onze dienstverlening naar een nog hoger niveau kunnen brengen.”

Ontstaan vanuit vraag van klanten

Steeds vaker kwamen er ook vragen van klanten om functies op management- en directieniveau in te vullen. Beleidsmakers binnen de techniek, de leidinggevenden van afdelingen en organisaties in een MT- of directierol, maar wel met een technische achtergrond. “De afgelopen vijf jaar hebben we in toenemende mate ruim 50 managementopdrachten gedaan voor meer dan 20 bedrijven”, vertelt van Ree. ,,Door de groei in het aantal opdrachten is ondertussen een succesvol track-record opgebouwd. Omdat deze dienstverlening eigenlijk niet goed past in de propositie van AKOS als ingenieursbureau, is besloten om hiervoor een nieuw label op te richten. Dit is ATMG (AKOS Technical Management Group).”

Voor AKOS, dat inmiddels ca. 130 medewerkers telt, kantoren heeft in Apeldoorn, Heerenveen, Enschede en Utrecht en volgend jaar 50 jaar bestaat, is de lancering van het nieuwe label een mooie aanvulling op het totaalconcept als leverancier van kennis en capaciteit op het gebied van engineering en projectmanagement.

Van Ree: “In een markt met veel ingenieursbureaus, detacheerders en werving & selectiebureaus onderscheidt AKOS zich door de mensgerichte visie, de focus op techniek en industrie en de unieke combinatie van hoogwaardige diensten. Met ATMG voegen wij hier het managementniveau aan toe, als logische stap vanuit de vraag van onze klanten. Dit nieuwe label is vanuit groei en bloei ontstaan en willen we kwalitatief en kwantitatief verder ontwikkelen de komende jaren.” ATMG wordt dan ook symbolisch gelanceerd op de eerste lentedag.

Referenties