Onlangs werd AKOS ingeschakeld voor hulp bij de ontwikkeling van een innovatieve 3D-geprinte medische prothese. De ontwikkeling en het goedkeuringsproces van deze nieuwe prothese was al in een vergevorderd stadium. Aan de hand van een werkend moedermodel en een opgestelde matrix, heeft AKOS voor elke mogelijke variatie in de maatvoering een eigen ontwerp gemaakt.
Op het moment dat AKOS ingezet werd, had de opdrachtgever al drie jaar gewerkt aan de nieuwe innovatieve prothese. Hierdoor was de ontwikkeling van het werkende moedermodel gereed en was het goedkeuringsproces bij internationale gezondheidsinstanties al gestart. Om het proces weer een stap verder te brengen was het belangrijk dat er voor iedere mogelijke variant van de prothese een nauwkeuring ontwerp ontwikkeld zou worden. Om deze ontwikkeling te realiseren had de opdrachtgever een matrix opgesteld voor de benodigde maatvoeringen. Voor elke variant was er in de matrix gedefinieerd wat de maatvoering voor de footprint, de hoogte en de hoek moest zijn. Op de millimeter nauwkeurig heeft AKOS voor iedere variant een volledig ontwerp ontwikkeld dat ook bovendien direct klaar is voor productie.
Wanneer je naar de algemene projectdetails kijkt – zoals de standaardisatie werkzaamheden en de lange doorlooptijd van het gehele ontwikkelproces – lijkt het in eerste instantie niet het meest aantrekkelijke project voor een Mechanical Engineer. Daar denkt Peter Bakker, Lead Engineer bij AKOS, heel anders over: “Wanneer je verder kijkt naar de casus, het innovatieve ontwerp, het materiaal en de interessante bewerkingstechniek springt dit project er met kop en schouders bovenuit. Het is heel bijzonder om een bijdrage te mogen leveren aan een prothese die, zodra de wettelijke goedkeuringsprocedures afgerond zijn, geplaatst kan worden in het lichaam van een mens. Dichter bij de mens kan de toepassing van een technisch ontwerp niet komen.”
De combinatie van het materiaal, de bewerkingstechniek en het innovatieve ontwerp maakt het een bijzonder project. Het onderdeel wordt als één geheel in titanium vervaardigd op een 3D-printer. Het produceren van een bewegend mechanisme in een ‘kooi’ kan met een andere bewerkingstechniek niet gerealiseerd worden. “Het is mooi om te zien hoe de 3D-printtechniek compleet in het ontwerp verweven is. Dit is tot nu toe de meest innovatieve toepassing van 3D-printing die ik de afgelopen jaren in mijn werkveld tegengekomen ben”, legt Peter uit.
Het benodigd aantal ontwerpuren bij een dergelijk project kan erg schommelen. Nu er van elke mogelijke maat een productieklaar ontwerp gemaakt moest worden, was er direct veel meer ontwikkelcapaciteit nodig. De flexibiliteit van AKOS als ontwikkelingspartner sloot hierbij naadloos aan op de wensen en behoeften van de klant. “Waar er aan de ene kant makkelijk op- en afgeschaald kon worden bij dit project, droeg ook het hybride werken bij aan de flexibele samenwerking. Na een opstartperiode van twee weken, werd er afwisselend bij de opdrachtgever of op het kantoor van AKOS gewerkt aan de protheses”, vertelt Ferry Boers, Manager Sales & Projecten bij AKOS.
Bent u ook op zoek naar een innovatieve ontwikkelingspartner die flexibel én op afstand inzetbaar is? Neem contact met ons op voor een kennismaking. Wij denken graag met u mee!