Een van onze klanten ontwikkelde een nieuwe technologie om zonnecelfolie op rol te produceren. Zonnecelfolie is een lichtgewicht, flexibel product waarmee licht in elektriciteit wordt omgezet. Het bedrijf produceerde de zonnecelfolie in een proeffabriek. AKOS werd ingeschakeld voor de engineering en het projectmanagement rondom de productie van de machine die hiervoor nodig is.
De zonnecelfolie wordt gemaakt door zeer dunne zonnecellagen via roll-to-roll processen op een folie aan te brengen en deze vervolgens te voorzien van beschermingslagen en aansluitpunten. Op die manier ontstaat een lichtgewicht zelfklevend laminaat dat eenvoudig op bouwmaterialen verlijmd kan worden.
De dunne films, de roll-to-roll processen waarbij kilometers lange folie verwerkt worden, en het eenvoudig installeren van de folie, zijn kernfactoren die ervoor moesten zorgen dat zonnecelfolie verwerkt in zonnecelsystemen, leidt tot concurrerende zonnestroomkosten. De folie wordt gemaakt met een APCVD-machine (atmospheric pressure chemical vapor deposition). AKOS verzorgde de engineering en het projectmanagement voor de capaciteitsvergroting van een APCVD-machine van 350 mm brede baan naar 1400 mm breedte. Hiervoor is een volledig nieuwe machine ontwikkeld.
AKOS verzorgde de engineering en het projectmanagement voor de capaciteitsvergroting. Hiervoor is een volledig nieuwe machine ontwikkeld.
Onder leiding van een projectmanager van AKOS is, aan de hand van het Plan van Eisen, de machine ontwikkeld, een risicoanalyse uitgevoerd, een begroting opgesteld en zijn planningen gemaakt voor de realisatie. De projectmanager van AKOS deed de detailengineering, vroeg offertes bij machinefabrieken aan en verzorgde de inkoop van de delen waarbij hij ook verantwoordelijk was voor de budgetbewaking.
Onder leiding van een projectmanager van AKOS is de machine ontwikkeld, een risicoanalyse uitgevoerd, een begroting opgesteld en zijn planningen gemaakt voor de realisatie.
In de productiefase onderhield de AKOS-projectmanager nauwe contacten met de klant om de kwaliteit van machinedelen en onderdelen te bewaken (FAT-procedure). Ook zijn langdurige HAZOP-sessies gehouden als basis voor een veilige besturing. Voor de hardware van deze laatste is een SIL-rapportage vastgelegd. In de realisatiefase op locatie verzorgde AKOS het opstellen van de SAT-procedures en de begeleiding van de ingebruikname. Diverse productietesten zijn uitgevoerd inclusief recept-ontwikkeling, zodat met een volwaardige overdracht aan de productie afgesloten kon worden.
In de realisatiefase op locatie verzorgde AKOS het opstellen van de SAT-procedures en de begeleiding van de ingebruikname.
AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Projectsupport, Development & Engineering, Interim-Management en Projectmanagement.
Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.